viernes, 24 de diciembre de 2010

COM APRENDRE A DIR NO.

Hola!! Tal i com vam comentar aquests darrers dies a classe, tots tenim dret de dir NO. Dir no és difícil, però és possible! Aquí us deixo el link d'un vídeo de Bricolatge emocional on diferents sociòlegs i psicòlegs donaran les pautes per poder expressar les nostres voluntats i opinions lliurement. 


El video começa així: Com podem dir “no” sense sentir-nos malament.? Per que així sigui hem de ser assertius i treballar l’autoestima, ja que la millor opció és poder dir si, quan és sí i no, quan és no.
Quan som petits i estem creant l’autonomia pròpia passem per una fase que sempre diem no. Després tornem a passar-ho a l’adolescència. El dir “no” és afirmar la nostra identitat.
En el llibre de “L’art de dir no”, surt el terme de les persones negafòbiques, persones que tenen un desig de sentir-se estimades, addictes a l’agraïment, que tenen por de perdre la simpatia dels altres, els atemoritza els conflictes, no són capaços de fer front a les pressions dels altres, són persones insegures i se senten obligades a tornar favors.
Som conscients de que costa molt dir que no, en molts casos ens sentim culpables i creiem que estem creant una barrera entre nosaltres i l’altre persona. Trobar un equilibri entre els nostres interessos i els dels altres és un exercicis d’habilitats socials i la millor habilitat social per dir no, és l’assertivitat.
El silenci també és una resposta, encara que en la majoria de casos no està valorat.
A d’altres cultures com ara la japonesa, dir que no és de mala educació ja que tenen una cultura protocol·lària i complaent.
La sensació que experimentem quan ens costa dir “no” és semblant a l’angoixa, s’incrementa el ritme cardíac, les pulsacions i la pressió arterial, aquesta situació pot fer que tinguem la sensació que ens costa respirar, que ens suen les mans i el front o que ens envaeix una tensió muscular per tot el cos.
El vídeo també fa esment d’una llei coneguda a sociologia com la “majoria silenciosa” on tots intentem acoplar-nos al que intuïm que dirà la majoria, ja que en general, ens sentim més còmodes quan anem amb el col·lectiu que quan anem a contracorrent, a no ser que el no sigui majoritari.
En conclusió, dir no és una manera de valorar-nos i de fer-nos valorar pels altres. 

Trobo que aquests documentals de Bricolatge emocional són força interessants. Tracten temàtiques diferents, del dia a dia, que et porten, en alguns casos, a meditar sobre el tema. Espero que us agradi i ho trobeu interessant.

Bon Nadal!!

lunes, 20 de diciembre de 2010

LA BONA SORT!

http://www.tv3.cat/videos/2993810/La-bona-sort


L’atzar no depèn de nosaltres, no el podem controlar, però la BONA SORT sí!
Aquest video fa referència a la voluntat i l’esforç personal que contribueixen a assolir objectius determinats. Amb això podem dir que no es pot estar esperant que la vida millori sense fer res, som nosaltres els que hem de canviar perquè succeeixi això, ja que les persones no podem ser felices per casualitat, hem de crear les circumstàncies. Quan les coses surten malament sempre tendim a fer les culpes als altres, quan en realitat (generalment) els únics responsables som nosaltres.
Entre moltes altres coses, m’ha agradat molt la frase de: “Cal triar el terreny on volem plantar la llavor de la nostra bona sort i s’ha de decidir les eines que hem d’emprar perquè la llavor germini”; quina raó té!
Les persones amb sort tenen unes habilitats per aconseguir el que es proposen, els seus objectius, són persones perseverants i constants. Però, en un principi ens hem de marcar fites petites, fet que ens donarà confiança i ens motivarà per seguir endavant.
L’atzar reparteix les cartes, però nosaltres les juguem. Hi ha gent que té grans cartes i no les sap jugar, i hi ha d’altres que no les té tan bones i sap fer una bona jugada amb elles; el com les juga cadascú és la bona sort. A la partida, no importa tant el resultat, si es guanya o no,  sinó gaudir i aprendre durant tot el procés. És important tenir en compte que de tot podem aprendre.

Doncs ja sabeu, a conrear la bona sort i a ser feliços!